Vinåret i Provence och skörden 2024

Frankrike

Vinåret i Frankrike har varit mycket problematiskt under hela säsongen 2024 och med stor variation över landet. Det började med frost under våren, sen under den viktiga blomningen var vädret svalt och regnigt så blommorna drabbades av coulure och millerandage som gör att karten faller av och ger färre druvor respektive outvecklade kärnlösa druvor.

Sen när väl druvorna hade bildats så kom på många håll hagelstormar som slog sönder blad och druvor. Flera av de senare åren har varit torra i Frankrike men nu blev nederbörden riklig på många håll och då det är varmt och fuktigt så trivs bladmöglet mildiou. Om inte bladmöglet behandlas kan det leda till lägre skörd och rötskadade druvor. Paradoxalt nog så har södra Languedoc och Roussillon under flera år drabbats av svår torka, och så även i år, och som snart riskerar att ta död på vinrankorna.

Angrepp av mildiou

För hela Frankrike beräknas vinskörden att hamna på låga 37,5 millioner hektoliter vin vilket är 15% mindre än snittet för de fem senaste åren. Värst drabbat är Jura (-75%) följt av Bourgogne (-35%), Champagne (-33%), Loire (-30%), Provence och Rhônedalen (-16%) och Bordeaux (-14%) med flera.

Frankrike största vinlandet 2023, men i år?

Italien, Frankrike och Spanien brukar i nämnd ordning vara de tre största vinproducerande länderna och för 2023 så stod Frankrike överst på prispallen, men hur blir det i år?

I Italien förväntas skörden i år bli 41 miljoner hl och även där med stora variationer mellan regionerna. I norra och centrala delarna av Italien var det regnigt medan det i syd var värmeböljor och torka.  I Spanien förväntas skörden ge 39,8 miljoner hl, vilket är en ökning med 20% från 2023.

Så Frankrike ramlar ner från första plats till tredje plats för 2024!

Vinåret i Provence

Nederbörden

I Provence var 2022 ett extremt torrt år och det fortsatte likadant för de fyra första månaderna 2023 men sen kom regn som fyllde på magasin och den törstande marken och som för 2023 räddade vinrankorna från allvarlig vattenstress. Totalt sett så karaktäriseras 2022 och 2023 av ett extremt torrt respektive ett torrt år. Men vad gäller 2024? Nederbörden för säsong 2024 ligger 20% över det normala så det får anses vara ett relativt regnigt år.

Jag brukar ha Le Luc mitt i departementet Var som min ”referensstad” och där var nederbörden i mars extrem, totalt 262 mm under månaden och 150 mm under den värsta veckan. Sen kom haglet, främst den 16:e maj, med hagel som var upp till 3 cm stora och det precis när många vinrankor är i den känsliga blomningsfasen! Hårdast drabbades de inre delarna av Var.

Sommarmånaderna juni, juli och augusti hade liten nederbörd men sen kom regnet i september med 97 mm. En halv vecka in i september kom ett åskväder med 37 mm regn, dvs detta kom i skördeperioden med risk för mjöldaggs- och rötangrepp på druvor samt utspädning av juicen i druvorna. Den som var sen med skörden fick ännu mer problem med vätan, då det tre veckor in i september kom ytterligare 38 mm.

Förutom att det finns risk att vätan försämrar druvkvaliteten och skördestorleken så blir det betydligt mer tungjobbat i vingården. Marken i Provence är under de torra sommarmånaderna som betong men under en blöt höst blir den en riktig lervälling som suger fast stövlar och försvårar användandet av traktor. Jag gjorde misstaget en höst att kliva ut i en vingård för att ta ett foto till min bok, och det gör jag inte om!

 

Fördelen med allt regnande är att vattenmagasinen fylls på, både de i marken och de som finns i dammar etc. För ”vinåret” september 2021 – augusti 2022 så var nederbörden bara hälften av den normala medan det för september 2022 – augusti 2023 var lite bättre med ¾ av den normala nederbörden. För 2023 – 2024 var nederbörden som nämnts 20% över den normala och det bör därmed inte ha varit någon risk för att vinrankorna drabbades av någon allvarlig vattenstress för vinåret 2024.

Jag brukar ha vattenreservoaren St Cassien nordväst om Cannes som referens och där ser man tydligt skillnaden i nederbörd mellan det extremt torra 2022, 2023 och det blöta 2024.

Temperaturen

Varenda månad under 2024 har i genomsnitt haft temperaturer lika med eller över de normala men det hindrar inte att det ändå varit kalla nätter med frost under den för vinrankan känsliga våren.

Efter de kraftiga regnen i slutet av mars så frodades vinrankorna och de var cirka 10 dagar tidigare än föregående år, något som inte var så bra när frosten kom den 19:e april! Frosten var så kraftig så att det fortfarande klockan 7 på morgonen mättes upp temperaturer på -2℃. Frosten drabbade i stort sett hela Provence och endast de kustnära vinodlingarna klarade sig tack vare närheten till Medelhavet.

Hela 3000 hektar drabbades värst och för 300 vingårdar så var den genomsnittliga förlusten så mycket som 77%!

Under de för druvmognaden så viktiga månaderna juli och augusti var temperaturerna höga, dvs likadant som för 2022 och 2023. Från mitten av juli till mitten av augusti låg temperaturen stadigt på över 35 grader, med rekord den första augusti på hela 42,4 grader!

Skörden

Värmen gjorde att skörden startade extra tidigt för vissa områden i Provence, till exempel så startade kooperativet i Cuers skörden redan den 14:e augusti. Så skörden startade samtidigt som temperaturen för den kommande månaden började ligga över 35 grader!

Skördearbete på eftermiddagarna var inte möjlig p.g.a. värmen både avseende druvornas kvalité och skördearbetarnas hälsa. Så tidig start av skördearbetet direkt när det ljusnar är viktigt alternativt att skörda maskinellt med start redan innan solens uppgång. Speciellt för Provence signum, det ljusa och fräscha rosévinet, är det viktigt att skörda innan det blir för varmt på dagen för att bevara druvornas friskhet.

 

Den goda tillgången på vatten och de varma sommarmånaderna gav vinstockar i bra kondition med bra lövverk. Druvorna är större än förra året och deras vikt de högsta under de senaste 5 åren. Dock så gör värmen att koncentrationen i druvorna ökar snabbt och snabbar även på minskningen av äppelsyran i druvorna samt även en minskning av antocyaninerna, så både fräschören och färgen på vinet kan påverkas. Så det gäller att skörda vid den perfekta tidpunkten, dvs tidigt för roséviner där man vill ha den typiska provensalska fräschören och ljusa färgen, lika för de vita vinerna och senare för de röda vinerna så att den så kallade fenoliska/skalmognaden har hunnit uppnås.

Årgång 2024 blir en bra årgång, troligen med en stor variation mellan olika områden beroende på hur vädrets makter påverkat samt kunskapen/ambitionen hos vinodlaren. För områden närmare kusten där skörden startade tidigt så bör kvaliteten bli jämnare medan det för de mer nordliga områdena med senare skördestart gällde att få in skörden innan åskvädren i början av september kom. Speciellt för rödvinerna, med en senare skördestart, så kan det ha varit en utmaning att undvika problem med angrepp av mildiou och röta så det gällde att sortera både vid skörden och vid sorteringsbandet!

Skördevolym

För skörden 2023 så beslöt ”Syndicat des Vins Côtes de Provence” att skördeuttaget för rosévin i Côtes de Provence skulle minskas, anledningen var att det sen något år tillbaka finns en svag överproduktion av rosévin i världen och att även försäljningen av Provence roséviner har minskat.

Men i år så blir volymen lägre, p.g.a. frost, hagel och bladmögel, så något liknande beslut är inte aktuellt i år.

Källor: Vitisphere, Le Figaro, La Gazette du Var, Vinifierat.se, Winenews.it

Publicerat: 2024-10-18


Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Provenceexperten Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *