Färre och större vingårdar
När vi är runt och besöker de bästa vingårdarna i Provence så är det många familjeägda vingårdar som uttrycker stor oro över framtiden för familjeföretaget. Dels så försvårar de franska arvslagarna överföringen till nästa generation och sen finns det stora drakar som ger sig in i den lukrativa rosévinsmarknaden, exvis LVMHs (Moët Hennessy Louis Vuitton) köp av aktiemajoriteten i Château d’Esclans och nu senast Pernod Ricards köp av Château Sainte Marguerite.
I hela Frankrike så har vingårdsarealen under en tioårsperiod minskat med 1,5% till 777 310 hektar. Arealen för AOP och IGP viner har minskat med 6% medan arealen för Vin de France, dvs viner utan geografisk beteckning ökat med 52%.
Minskningen i areal är inte så dramatisk men studerar man antalet vingårdar så har 11 000 (-16%) förlorats under tioårsperioden och är nu nere på 59 000 gårdar och medelarealen för varje vingård har därmed ökat till 19 hektar. Som vinnörd så gillar jag inte trenden eftersom de stora vingårdarna vanligtvis gör bra viner men vill man hitta det hantverksmässigt gjorda vinerna med större karaktär så hittar man dem hos de små familjeägda vingårdarna som lägger ner hela sin själ i vinproduktionen.
Många av de små familjeägda vingårdarna ingår i föreningen ”Vigneron indépendant” vars huvudsakliga syfte är att stödja och främja familjeföretag.
Som tur är för Provence, med Frankrikes bästa viner (!), så är minskningen av antalet vingårdar ”bara” 5% och inte 16% som den är nationellt, så kanske rosévinsboomen hjälper familjerna att behålla gårdarna?
Källa: La Revue du Vin de France
Färre druvsorter
Det finns runt 6 000 druvsorter av Vitis Vinifiera men tyvärr så blir det färre och färre druvsorter som står för de stora vinvolymerna. Exempel på två druvsorter som exporterats jorden runt lite väl mycket är Cabernet sauvignon och Chardonnay och p.g.a. detta så har begreppet ABC myntats, ”Anything But Chardonnay/Cabernet sauvignon”.
För 22 år sedan stod 21 druvsorter för hälften av världens vinodlingsareal men redan efter 16 år så är det enbart 16 druvsorter som står för hälften av arealen. En lite tråkig likriktad utveckling där det gäller att bevara de lokala spännande druvsorterna. Ett exempel där det kunde ha gått illa är dagens poppisdruva Viognier där det för 60 år sedan bara fanns 14 hektar kvar i världen, men som idag är uppe i 16 000 hektar!
De sex mest odlade druvorna idag är: Cabernet sauvignon (+), Merlot (=), Tempranillo (+), Airen (–), Chardonnay (+) och Syrah (++). Tecknen inom parentes anger den aktuella trenden.
INAO, Institut National de l’Origine et de la Qualité, har fått kritik av vissa vinmakare i Provence då INAO håller emot användningen av Cabernet sauvignon som de anser är en ”inkräktare” i Provence medan vissa vinmakare, exempelvis nyligen avlidne Eloi Dürrbach at Domaine de Trévallon, ansåg att druvan funnits på plats redan innan phylloxeran. Regelverken i Provence appellationer klassar därför Cabernet druvan som en sekundär druva och får i druvblandningar inte ha en större andel än 50%.
Källa: La Revue du Vin de France
OBS! Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter?
Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”. Ett urval av de bästa vinerna från böckerna hittar du hos ProvenceSpecialisten, se även menyn ”VINER”.