Är det möjligt att hitta metoder för att undvika ympning av Vitis Vinifera vinstockar? Ett projekt pågår med målet att återvinna kvaliteten på vinet innan Phylloxera och öka livslängden på vinstockarna!
Föreningen ”LES VIEILLES BRANCHES” driver detta projekt (www.assolesvieillesbranches.com där du också kan ge finansiellt stöd). En av de vingårdar som används för experimenten är den på Domaine Gavoty i Provence, känd för sina roséviner och utmärkta Rolleviner från gamla vinstockar.
Föreningen vet att oundvikliga misslyckanden kommer att åtfölja deras olika experiment, så för att tillfälligt kunna eliminera phylloxera-insekten genom att dränkning, så planterar de i huvudsak vinstockar på platt mark som kan översvämmas.
Projektet följer två linjer där den första är att återvinna vinstockar som på naturligt sätt har stått emot insekten under svåra förhållanden (leriga-kalkstensjordar), och som därför skulle vara immuna, och på så vis bygga upp ett konservatorium av vinstockar.
Den andra linjen är att utföra experiment med biologisk kontroll av insekten där det är inte är nödvändigt att utrota Phylloxera-insekten, men att begränsa insekten eller se till att Vitis Vinifera vinstockarna kan samexistera med insekten. Forskningsområden är till exempel:
- Fångsttekniker, särskilt under insektens bevingade fas
- Avskräckningsmedelstekniker eller användning av rovdjurshjälpmedel, såsom användning av patogena svampar, t.ex. Métharizium eller Beauveria bassiana
- Använda biologiska insekticider (tobak, bittermandel, persikokärnor, körsbär och laurel-körsbär blad, kassava, sorghum, några av dem är dock giftiga)
- Naturliga insekticider (Pyretrin från Chrysanthemumblomman, Rotenone utvinns ur rötterna av baljväxter, puroner nässlor, vallört, ormbunkar etc.)
- Metoder att stödja vinstockens immunförsvar (biodynamiskt, mycorrhizae, biostimulanter, elicitors, etc.)
Ett intressant projekt men också ett högriskprojekt!